Очакванията на туристическия бранш у нас са за летен сезон с много чужденци

 

Силен летен сезон с много чужденци. Това са очакванията на туристическия бранш у нас. Колко обаче ще са българите, които са избрали да почиват в страната, вместо в чужбина?


Чужденците у нас тази година ще са около 4 200 000. Предимно германци, англичани, израелци и руснаци. Сезонът за българските туристи не тръгва добре. По данни на Института за анализи в туризма за първото тримесечие, нашенците са със 100 000 по-малко от същия период на миналата година. Има ли ефект от призива на премиера да почиваме у нас?


Че страната ни е красива, знае всеки. Избираме ли я за лятната си ваканция зависи от офертите и условията, които ни предлагат. А да се доверим на родното ни призова и премиерът.


„Изпозлвам трибуната да се обърна към всички български граждани да си останат на нашите туристически или въобще да си прекарат отпуските в България”, каза премиерът Бойко Борисов.
Два месеца след апела на премиера, попитахме ресорния министър как върви туризма с българите.


„Нямаме конкретни данни към момента, много е рано, а не бих искала да хвърлям някакви цифри във въздуха. Края на юни ще имаме тенденции”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.


Туристическият бранш обаче вече има данни. Стартът на сезона е минус 15%.


„Имаме съвсем точни данни. Около 790 000 са били българите, които са почивали миналата година в България. Имаме намаление в първо тримесечие от 580 000 на 490 000, тоест имаме съвсем ясните числа вече, че действително имаме спад на българи, пътуващи в България от началото на годината”, обясни Румен Драганов от Института за анализи и прогнози в туризма.


Някои хотелиери пък се хвалят със солидна българска клиентела. А за да станат още повече, министерството на туризма и израелският посланик, започват капмания - известни българи ще призовават и чужденците, и българите да изберат България за своята почивка.


Повече по темата гледайте във видеото.