33% ще пътуват в страната, 14% - в чужбина, а 26% ще си останат вкъщи, според проучване

Още по темата

40% от българите ще изтеглят пари от спестяванията си, за да отидат на почивка тази година, показва проучване, проведено през април тази година. 33% ще пътуват в страната, 14% - в чужбина, а 26% ще си останат вкъщи. 

 

Изследването е направено сред 8040 души в осем държави – България, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Литва и Мексико. В България, където проучването се провежда за пръв път, участниците са близо 400 души.

 

Почти 60% от българите казват, че техни роднини или приятели са се обръщали към тях за финансова помощ през последните шест месеца и това ги поставя сред първите по този признак. 35% от тях биха изтеглили пари, за да помогнат на близките си.

 

44% от българите казват, че е лесно да вземат заем. Същото смятат средно 35% от останалите респонденти в Европа, което поставя българите начело по този показател. На обратния полюс са унгарците - едва 14% от които смятат, че е лесно да вземат заем. 

 

Българите взимат заем най-често за здравеопазване и за да правят подобрения вкъщи. В другите страни изтъкват като най-честа причина за теглене на заем неочакваните разходи, обединяване на задължения и подобрения в дома. За всички европейски граждани способността за изплащане на взетите кредити и крайната сума за изплащане са водещите фактори, когато теглят заем. 

 

Изследването показва още, че българите са значително по-оптимистично настроени за развитието на икономиката в сравнение с останалите участници. Подобна тенденция има и в показателите, отразяващи начина, по който българите виждат своето финансово състояние през следващите 12 месеца спрямо европейците. 

 

А в понеделниик хотелиери в Слънчев бряг отчетоха 20% спад в броя на туристите спрямо миналата година в началото на сезона. Още по темата си припомнете тук: