Членовете на журито ще оценяват здрави крака, мощна костна структура и обемно виме

Имке знае, че е специална. Все пак тя е бивша "Мис Източна Фризия". Сега, с гордо вдигната глава, тя се оставя да бъде разкрасена, пристъпвайки елегантно около дълъг маркуч в обора ѝ. Всъщност Имке се подготвя за необичайно състезание по красота - в него няма да участват стройни хубавици по бански костюми, а претендентки, оспорващи си титлата "Мис Германия" за най-хубава крава, предаде БТА.

 

Дефилирането пред жури не е лека задача, особено когато си крава. В отдалечен регион на Германия отбрани женски добичета преминават през сериозна подготовка преди явяването си на конкурса.

 

Животът им на претендентки за кравешката титла "Мис Германия" обаче не е лишен от лукс. В тренировъчния лагер в Лер, в източния фризийски регион на Североизточна Германия, Имке преминава през довършителни процедури за разкрасяването ѝ. Млекодайната хубавица спокойно понася къпането, четкането, втриването на шампоан, подсушаването и разресването. 

 

От дни Имке и "колежките" ѝ красавици са на специален хранителен режим.

 

"Те получават най-добрата храна от Австрия, подправена с билки от планински пасища", казва Ане-Мете Еверс от Асоциацията на говедовъдите на Източна Фризия. 

 

Организацията изпраща 20 крави на конкурса "Мис Германия" в Олденбург. В съревнованието ще участват общо около 200 петнисти хубавици от Холщайн-фризийска порода от Германия и Люксембург. 

 

Според Германската асоциация на говедовъдите това е най-разпространената порода сред 4,3-те милиона млекодайни крави в страната.


 
И все пак какво прави една крава по-красива от друга? 

 

Членовете на журито ще оценяват здрави крака и мощна костна структура. И обемно виме. Кльощавите крави просто нямат шанс. Това е и причината претендентките за титлата "Мис Германия" за най-красива крава да спазват специален хранителен режим. Те са оставени да хапват колкото кравешката им душа поиска. Всяка от тях поглъща до 25 килограма храна дневно, в добавка към щедра дажба сено и други лакомства за крави. За подготовката на хубавиците от Лер се грижат 20 души.