Големият британски актьор е известен на българските зрители от "Властелинът на пръстените" и "Междузвездни войни"

Почина големият британски актьор сър Кристофър Лий, съобщи "Индипендънт". 

 

Той е познат на българския зрител с участието си в сагите "Властелинът на пръстените" и "Междузвездни войни". Легендарна е и ролята му на граф Дракула. Ролите му в киното са над 200. 

 

Кристофър Лий е починал на 93-годишна възраст в неделя в болница "Челси енд Уестминстър" в Лондон. Той е лекуван там три седмици заради проблеми с дишането и сърдечна недостатъчност. 93-ия си рожден ден е посрещнал в болницата. Съпругата му е забавила огласяването на смъртта му, за да уведоми всички членове на семейството, добавя "Дейли телеграф".

 

Преди година Лий отбеляза рождения си ден по доста необичаен начин. Сър Лий пусна на пазара свой албум с хеви метъл кавъри. Две от песните бяха от мюзикъла за Дон Кихот, който през 60-те години е един от големите хитове на Бродуей. Албумът включи и версия на песента на Франк Синатра „My Way”.

 

 

Кариерата му на певец започва през 90-те години с албум с композиции от Бродуей. Презноември 2013-та стана най-възрастният изпълнител в американската класация за сингли.

 

Кадри вижте ТУК.

 

Сър Кристофър Лий получи рицарско звание през 2009 г. за заслугите си към театъра и благотворителността.

Той е носител на наградата за цялостно творчество на Британската филмова и телевизионна академия BAFTA, както и на „Сатурн“, „Сателит“ и на президента от фестивала „Карлови Вари“.

 

Как Джони Деп почете кариерата и приноса на Кристофър Лий в света на киното по време на Лондонския кинофестивал преди малко повече от година, вижте ТУК.