Наградите на Лондонския кинофестивал бяха раздадени на бляскава церемония в Банкетинг Хаус

„Ида” на режисьора от полски произход Павел Павликовски спечели наградата за най-добър филм на Лондонския кинофестивал. Така на практика беше закрито 57-мото издание на форума в британската столица.


„Ида” разказва историята на монахинята Ана през 60-те години на миналия век в Полша. Павел Павликовски, станал известен с филмите си „Единствен изход” и „Моето любовно лято”, заяви, че бил предупреден, че заснемането на черно-бял филм в Полша с участието на малко известна актриса ще е лоша стъпка в кариерата му. Оказа се, че това не е вярно.


Наградите на Лондонския филмов фестивал бяха раздадени на бляскава церемония, която се състоя в Банкетинг Хаус в централен Лондон – където често се провеждат политически събития и вечери.


Докато минаваше по червения килим, актрисата Джуди Денч получи серенада от запалени фенове, които напяваха известната песен на Бийтълс „Hey, Jude”. Денч играе главната роля във филма "Филомена", който имаше гала–прожекция на Лондонския филмов фестивал.


На церемонията Джони Деп се появи изненадващо, за да почете кариерата на иконата на хорър филмите Кристофър Лий. Деп нарече Лий „национално съкровище” и „невероятен актьор”, докато му връчваше специално отличие на Британския филмов институт.