Промените в Кодекса на труда получиха подкрепата на 151 народни представители

Народното събрание прие на първо четене поправки в Кодекса на труда, които регламентират въвеждането на еднодневни трудови договори.


Промените, предложени от кабинета, получиха подкрепата на 151 народни представители. Само един депутат гласува против, а въздържали се нямаше.


По предложение на Министерския съвет в Кодекса на труда се въвежда нов член, който регламентира краткотрайната сезонна селскостопанска работа чрез сключване на трудови договори за един ден. По тези контракти няма да се трупа стаж.


Еднодневните трудови договори засега ще могат да се сключват в сферата на растениевъдството и то само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят. Предвидено е такива трудови договори да се сключват с един работник за не повече от 90 работни дни в календарната година.


В закона е предвидено още да не се изпращат уведомления в НАП, а за изпълнението на работата по тях да не се връчва длъжностна характеристика и да не се издава заповед за прекратяването им след изтичане на срока.


Работниците пък ще се осигуряват само във фондовете "Пенсии" и "Трудова злополука и професионална болест".


Според вносителите от Социалното министерство тази мярка ще доведе до „изсветляване” на част от „сивия сектор” в икономиката.


Притеснения изрази заместник-председателят на парламента и депутат от БСП Янаки Стоилов


Добре е, че се предвижда начисляването на осигуровки и излизане от сивата икономика, но какви са тези дейности, кои могат да се започнат и приключат за един ден?”, попита Янаки Стоилов. И изрази съмнения за това, че работодатели могат да започнат да подменят всички трудови договори с еднодневни.


Срещу въвеждането на еднодневни трудови договори се обявиха и синдикатите от КТ "Подкрепа". Според тях въвеждането на този вид контракти създава неясноти и измества ролята на срочния трудов договор, който урежда много по-сигурно и ясно отношенията между работодател и служител.