„Атака” настояваше те да бъдат прекратени

Видео: БГНЕС

 

Народното събрание отхвърли решение за прекратяване на действащите концесионни договори за добив на злато, редки и ценни метали, предаде БГНЕС.

 

По предложение на „Атака” парламентът разгледа проекторешение, което възлага на правителството да предприеме необходимите мерки за прекратяване на действащите концесионни договори за добив на злато, редки и ценни метали. Проекторешението задължаваше правителството да състави стратегия за развитието на отрасъла и да предложи нова законова и подзаконова нормативна уредба.

 

Проекторешението събра 48 гласа "за", 43 бяха "против", а 47 се въздържаха и по този начин то бе отхвърлено. 

 

Подкрепа в искането си за прекратяване на златните концесии "Атака" получиха от БСП, БДЦ, АБВ, двама независими депутати и по един от ГЕРБ и Патриотичния фронт. Останалите депутати от ГЕРБ, както и депутатите от Реформаторския блок и ДПС гласуваха "против" или "въздържал се".

 

Според „Атака” от 16 години златото, медта и среброто, плюс още над осем елемента, се добиват в Челопеч от чуждестранна фирма без абсолютно никакъв контрол. Волен Сидеров заяви, че от 15 години, не е направен нито един одит на фирмата концесионер от Сметната палата. 

 

Сидеров коментира, че за тези години държавата е получила 70 млн. лева от концесионни такси, а фирмата е прибрала 7 милиарда печалби.

 

Повече гледайте във видеата! 

 

Видео: БГНЕС