Останките били похитени от въоръжени лица

Тялото на бившия външен министър на Ирак от времето на Саддам Хюсеин Тарик Азиз изчезна загадъчно на летището в Багдад, откъдето ковчегът с дясната дясна ръка на сваления диктатор трябваше да бъде транспортиран в Йордания. По-късно останките бяха върнати от иракските власти. Тялото е било похитено от въоръжени лица, съобщава БТА по данни на ТАСС

 

Висшият съдебен съвет на страната потвърди плановете днес тленните останки да бъдат изпратени в Йордания, където ще бъдат погребани. 

 

Ковчегът с тялото на Азиз, който почина на 5 юни, все пак беше докаран на летището в Багдад. Там бе неговата вдовица, която възнамерявала да го съпроводи до Аман. Тялото обаче не било натоварено на самолета, тъй като било похитено от въоръжени бойци. Според източници от силите за сигурност на летището висшестоящи са наредили то да бъде задържано и да не се допусне откарването му в Йордания. 

 

Въоръжени лица нахлули в залата, където контейнерът с тленните останки чакал да бъде натоварен на самолета и го отнесли в неизвестна посока. Никой от служителите на летището не се намесил и в крайна сметка самолетът излетял за Аман без тялото. 

 

За погребение в Йордания е настоял синът на бившия външен министър, опасявайки се, че в Багдад гробът на баща му може да бъде поруган. През последните години в Йордания живеят роднините на Тарик Азиз, които получиха там политическо убежище.

 

Тарик Азиз почина на 5 юни на 79-годишна възраст от инфаркт в болница в Южен Ирак след над 10 години, прекарани в затвора.