Ще я ползват за разработка на камуфлажни облекла

Британски учени създадоха изкуствена кожа, имитираща тази на октоподите и сепиите, която ще помогне за разработване на електронни камуфлажни облекла, съобщи Дискавъри, цитирана от БТА.

 

Октоподите и сепиите са главоноги - морски създания, които могат бързо да променят цвета на кожата си, за да се скрият или да общуват със себеподобните. Те го постигат с плътна мрежа от клетки, наречени хроматофори, които съдържат сакчета с пигменти. Мускулите около хроматофорите ги разширяват или свиват и така те стават по-тъмни или по-светли. Това позволява на животните да си създават оцветяване със сложни шарки.

 

Арън Фишърман и екипът му от Бристолския университет създадоха система, която имитира механизма на действие на главоногите. Те са използвали за нея еластични материали, превърнати в "мускули", които бързо променят размера и формата си като реакция на електрически сигнали. В умните материали, изграждащи тези мускули, са вградили мрежа от точки с боя. Когато мускулите променят размера и формата си, точките с боя реагират като или се разширяват, или се свиват. Така се променя и цветът на тъканта.

 

Друг екип също създаде преди време изкуствена кожа на главоноги с помощта на светлинни сензори и боя, чувствителна към температурата. Новият материал се отличава по това, че променящите цвета клетки се активират от електричество, а не от топлина. Затова те го правят по-бързо и контролирано.