Тазгодишната кампания е насочена към качественото образование

На 12 юни светът отбелязва Ден срещу детския труд

 

Тазгодишната кампания на Международната организация на труда е с фокус върху качественото образование.

 

Актуални данни показват, че повече от 120 милиона деца на възраст между 5 и 14 години трябва да учат и работят едновременно или изобщо нямат достъп до образование. Именно те са най-застрашените потенциални жертви на трафик на хора за трудова експлоатация.

 

На снимките можете да видите работещи деца от Индия, Непал, Никарагуа, Еквадор, Пакистан, Афганистан, Камбоджа.

 

Снимки: EPA/БГНЕС

 

 

У нас законът е категоричен, че децата нямат право да работят преди да навършат 16 години. С изключение на даровитите деца.


Данните показват, че непълнолетните българчета най-често работят през лятната ваканция. За миналата година например Инспекторите по труда са издали над 2000 разрешения на работодатели да наемат деца като са съставили актове само на 48 работодатели, които са наели да им работят деца без разрешително.


Много често обаче има грешки в договорите. Децата имат право на повече отпуск - 26 дни, но шефовете пропускат тази подробност, защото трябва да плащат и по-големи обезщетения. Друг проблем - неспазването на работното време. За непълнолените деца - то е с 1 час по-малко, а не 8 часа, както е при всички останали.


От 18 деца в този клас, двама вече знаят какво е да си изкарваш парите си сами.


„Сглобяхвахме различни мебели и обзавеждахме новата му сграда”, разказва Петко.


„Сменях хората на щандовете на царевица. Когато те почиваха, аз продавах царевица вместо тях”, разказва Васил.


Над 2000 деца като Васил и Петко са работили легално през миналата година. Много други обаче са попаднали в сивия сектор.  


„В последните години има сериозен спад в установените нарушения и при това допуснатите нарушения не са чак толкова сериозни”, обяснява Дина Христова, експерт в ГИТ.


Обикновено туризмът и ресторантьорството привличат най-често тийнеджърите.


„По време на лятната ваканция, аз също съм работила и мисля, че е добре за практическите умения и за повече опит”, казва Лиляна Дянкова, преподавател по японски език в 138 СОУ.


„Затова настоявам за въвеждането на дуалното образование, което ще им даде възможност и да работят и да получават доходи след 16 години и да довършат образованието си”, обясни социалният министър Ивайло Калфин.


И ако Васил и Петко са работили, за да имат повече джобни, много техни връстници просто нямат друг избор - над 609 000 български деца са в риск от бедност.


„Произхождайки от едно семейство с добри доходи, ти не знаеш какво стои отсреща в малкото село или град. Как ние искаме едно дете да не помага на семейството си? Как искаме това дете да ходи на училище, ако няма едни обувки?”, пита Дани Колева от „Национална мрежа за децата”.


И все пак всички са на едно мнение - трудът изгражда детето като личност, но не за сметка на образованието му.


Повече по темата гледайте във видеото.