Недоволството им е провокирано от новите правила за пенсиониране и условията на труд

 

Втори ден масови протести на служителите в сектор "Сигурност" – хиляди полицаи, пожарникари и надзиратели се събраха до сградата на МВР. Недоволството им е провокирано от новите правила за пенсиониране и условията на труд. Вторият ден от протестния маратон се оказа преломен и се стигна и до искане на оставки.

Още по темата

 

Хиляди служители на реда се събраха на днешния протест и поискаха четири оставки, една от тях на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Макар в началото служителите на реда да не искаха да се стига до това, сега те бяха категорични, че явно тяхното ръководство не иска да чуе проблемите им, нито пък да ги реши. Основните протести са срещу готвената пенсионна реформа и командироването на полицаи по границата. 

 

Недоволството на служителите на реда беше подхранено от изказването на Румяна Бъчварова, че явно зад протестите стоят нечии интереси.

 

За да разбере ръководството какво искат служителите на реда, те решиха да онагледят до какво ще доведе готвената пенсионна реформа в сектор „Сигурност” – а именно чрез инвалидните колички.

 

Втората поискана оставка беше на директора на пожарната Николай Николов заради неясната съдбата на спасителните служби. Служителите на реда поискаха още заместник-министъра Красимир Ципов да се оттегли от поста си заради нормативния хаос в МВР. Те все пак заявиха готовност за преговори, но само пред медиите, за да няма съмнение кой каква позиция е застъпил.

 

От вътрешното министерство отказаха коментар за поисканите оставки, а утре протестите на полицаите продължават. Пред сградата на парламента ще бъде изграден палатков лагер, който да онагледи при какви условия работят командированите на границата полицаи. 

 

Снимка: БГНЕС