Изследване определя и количествата на белтъците и мазнините в пивото

Съдържащите се в бирата витамини от групата В допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система, активизиране на обменните процеси в организма и по-ефективен разход на консумираната хранителна енергия. При умерена консумация високото количество витамини от група В в пивото спомага сърдечните и мозъчни дейности. С 500 милилитра бира може да бъде доставен до 27,5% от препоръчителния дневен прием на витамин В6, до 14,1% – за витамин В2, и до 10,5% - за витамин В3.

 

Тези научни резултати бяха дискутирани по време на 10-ия Национален конгрес по хранене с международно участие, провел се във Варна в края на месец май тази година. Във форума участваха български и чуждестранни специалисти в сферата на физиологията и биохимията на храненето. Данните представляват анализ на хранителната стойност и съответната медико-биологична оценка на 10 вида българско пиво. 

 

Около 50% енергиен дял в бирата имат комплексните въглехидрати. Те подпомагат изхвърлянето на токсични агенти, попаднали с храната в организма и имат благотворен здравословен ефект. С най-високи стойности са бирите с плодов вкус, както и тъмното пиво. В същото време тяхното съдържание в бирата е сравнително ниско и не влияе съществено върху енергийния хранителен внос в организма. 

 

Изследването определя и количествата на белтъците и мазнините в българските марки от напитката. Съдържанието на мазнините в бирата е с относителен дял по-малък от 1% от общата енергийна стойност. Белтъците са под 0,5 kсal в 500 милилитра. Поради нищожните количества мазнини и белтъци, малкото алкохол и въглехидрати и високото съдържание на вода в пивото, консумацията на бира не води до трупане на излишни килограми при умерена консумация.

 

Най-ниска е калорийната стойност на безалкохолното, а най-висока - на тъмното пиво. За сравнение, експертите посочват, че 500 милилитра червено вино имат около 400 kсal, а повечето плодови сокове са с аналогично на бирата енергийно съдържание заради по-големите количества захар.

 

Учените припомнят и факта, че бирата влияе благотворно върху функциите на централната нервна система и има успокояващ ефект, но трябва да се консумира в умерени количества.