От Атина се иска до края на месеца да върне 1,5 милиарда евро на МВФ

 

Европа вече мисли за извънредни мерки, заради гръцката криза. Подготвя се дори временно затваряне на банки.


Международните наблюдатели вече започнаха обратното броене до гръцкия фалит. Дали той ще се случи, отложи или ще бъде избегнат ще стане ясно след срещата на страните от еврогрупата в четвъртък.


Европейският съюз е готов със спешен план за блокиране на капитали, което да предотврати изтичането им както и за временно затваряне на гръцките банки, ако страната излезе от еврозоната. Планът ще влезе в сила, ако Атина не се споразумее с кредиторите си. До момента обаче гръцките власти не показват гъвкавост по исканията на кредиторите.


"Настъпи момента за сериозен разговор с Европа. Не само за бъдещето на Гърция, а на Еврозоната като цяло. Дали Брюксел ще продължи да тласка страната и народа ни към унижение и бедност? Или ще проправят път към демокрация и солидарност в целия съюз", коментира премиерът на Гърция Алексис Ципрас.


Брюксел и кредиторите имат пет основни искания за ревизия на гръцките реформи в сферата на, пенсиите, данъчната политика, бюджета и обществените разходи.


„Трябва да бъде направено всичко, за да остане Гърция в еврозоната. В същото време Гърция трябва да разбере, че за да остане в еврозоната е нужно да положи усилия”, коментира френският президент Франсоа Оланд.


От Атина се иска до края на месеца да върне 1,5 милиарда евро на МВФ и в същото време да изплати пенсиите и заплатите в държавния сектор. Пари за това обаче няма.


В случай на неуспех на преговорите  лидерите от еврозоната са готови и за извънредна среща, за да търсят решения до последния момент.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Антоанета Николова