В Буковлък българи и роми съжителстват мирно

 

Това е историята на кмета на Буковлък, който спря кражбите и ромската престъпност в селото си. Плевенското село, в което не се краде, защото българите и ромите са равни пред закона.


„Цяла година има максимум една - две кражби и то елементарни. Но основно, за да няма напрежение между българи и роми, е да не се допускат битови престъпления, кражби на имущество, кражби на животни. И това го няма, това от години го няма”, обяснява кметът на село Буковлък Росен Русанов.


За спокойствието обаче кметът плаща скъпо. От 12 години не спи, а патрулира по цели нощи.
Работният ден на кмета започва преди обяд и приключва чак на следващата сутрин. Караме дежурство с него. Първо проверява социално слабите, които имат задача да окосят центъра на селото. Срещу това получават помощи.


Тези, които не получават помощи, също не крадат, а се изхранват с това, което съберат от „Корекома”, както наричат градското сметище.


Работата тук върви. Затова кметът отива да провери и полската охрана. Персоналът си тръгва, а ние с кмета отиваме на оглед в ромската махала. В 20 часа тук вече са запразнили. Съседи на тези хора също празнуват - рожден ден.


„Сега набелязвам ситуацията. Къде има конфронтиращи ситуации, къде някой се е събрал, защото, като се съберат да пият 5-6 човека, няма начин да не се сбият”, коментира кметът.


Спокойно остава и в малките часове на нощта. Рожденият ден също е към своя край. Гостите първоначално ни канят да се присъединим към тях, но след това незнайно защо решават да ни изгонят. Тръгваме си, а кметът остава, в готовност да предотврати кражба или скандал.


Повече по темата гледайте във видеото.