МВР търси кой подгрява напрежението в квартала

 

Тази вечер над 200 души се събраха на протест срещу престъпността в "Орландовци".

 

Булевард "Мара Бунева" е блокиран. На мястото е разположена жандармерия. Основният призив на демонстрантите е "Българи-юнаци".

 

МВР търси кой се възползва и кой подгрява напрежението в  „Орландовци". Междувременно тази вечер там се готви нов протест срещу престъпността в квартала. 

 

Поводът за избухването на безредиците в "Орландовци" е бил конкретен и битов - това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Но тя не отрече и политически интерес в протестите в софийския квартал. 

 

Пореден ден на вълненията в "Орландовци". Ромите тук се оплакват, че не могат да отидат на работа, защото са блокирани. Един човек обаче не иска да спре работата си. Той е 30-годишен, корените му са смесени - български и ромски, и е художник. Прави надгробни плочи. В момента - баралеф на Спасителя. Златко е присъствал на началото на конфликта в Орландовци в събота. На футболното игрище в квартала. 

 

Валентин също е художник. Продава картините си в чужбина. Също е от "Орландовци". Оплаква се, че откраднали вратите на гаража му. 

 

И ромите са уплашени. Но от друго. Те твърдят, че ги е страх българите да не ги бият. 

 

Снимка: БГНЕС