От силните изпарения в района трудно се диша

Еко заплаха край Бургас! Между 10 и 30 тона бензин се изляха в тръстиките край квартал „Долно Езерово”. 

 

Причината е авария на продуктопровод на бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим” . Затворена за движение е отсечката между квартал „Долно Езерово” и „Братово”.

 

Част от горивото е попаднало в река Чукарлийска. Няма опасност за населението в близките населени места. 

 

Аварията станала около 17:00 часа. По спукания магистрален продуктопровод на "Лукойл Нефтохим " се движел бензин А-95. Веднага са поставени бонови заграждения, които да ограничат разлива и е започнало изпомпване. 

 

Няма риск за населението. Заради силното обгазяване има риск от пожар. За да не се стигне до по-сериозен инцидент, е затворено движението. Добрата новина е, че не е разлят нефт, а е разлят бензин, който е много по-лек и следствие на високите температури това количество, което не е почистено,  се изпарява”, заяви кметът на община Бургас Димитър Николов.

 

Няма паника в близките населени места. Няма опасност и за здравето на хората. 

 

 „Разливът е малък, плюс това има вятър и не се задържа на едно място”, обясни д-р Георги Паздеров, директор РЗИ-Бургас.

 

Разливът е локализиран

 

Защитената местност Вая, която се намира от другата страна на пътя на засегнатата територия според еколозите е незасегната. 

 

Да се надяваме, че няма да стигне. Вземат се всички мерки да се предпази, да се прекрати пътят на замърсената вода”, заяви инж. Таня Манолова, директор РИОСВ- Бургас.  

 

В следващите дни ще се изясняват причините за аварията на тръбопровода, който минава на метър и половина под земята. 

 

„Две са възможностите - или техническа авария, или криминална намеса”, заяви Сергей Андронов, председател на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас”.

 

Изпомпването на бензина ще продължи през цялата нощ. 

 

Репортер: Цеца Алексова