Все още не са установени причините за инцидента

 

Още по темата

Продължава работата по отстраняването на бензиновия разлив край бургаския квартал „Долно Езерово”. Шест цистерни са източвали разлетия бензин в защитената местност Вая. Замърсяването е локализирано.


Според ръководството на „Лукойл” по-голяма част от излетите 30 тона бензин А-95 в тръстиките вече е изсмукано. Няма опасност за живеещите в двете близки населени места. Това сочат първоначалните резултати от взетите проби на въздуха. 


Най-засегнатата площ е от дясната страна на пътя Долно Езерово-Братова. Засегната е и буферната зона покрай езерото Вая. В самото езеро няма замърсяване. 


В четвъртък на място ще бъдат поставени две мобилни лаборатории, които ще изследват въздуха в следващите дни.


Според ръководството на рафинерията все още не е локализирано мястото на изтичането.


В момента вървят изкопни работи, защото тръбопроводът се намира на метър и половина под земята. През нощта проверихме цялата документация и видяхме, че тръбопроводът в този участък е ремонтиран през последните години и поради това не изключваме, че причината може да е криминален пробив. Не изключваме и техническа авария”, обясни Сергей Андронов, председател на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим”.


Въпреки това на рафинерията ще бъде наложена санкция. В ефира на сутрешния блок на Нова екоминистърът Ивелина Василева заяви, че глобата ще възлиза на десетки хиляди лева.


Участъкът от пътя от квартал „Долно Езерово” към село Братово ще остане затворен до окончателното изсмукване на бензина.

 

Репортер: Цеца Алексова