От ПФ се съмняват в начина, по който се изразходват средствата в ДАЗД

Сметната палата ще проверява Държавната агенция за закрила на детето за това как е харчила парите по плана за деинституционализация от периода 2010 г.- 2015 г., предаде БГНЕС.

 

Проверката беше възложена от Комисията по бюджет и финанси възложи по предложение депутата от Патриотичния фронт Султанка Петрова. 

 

В последните години се наблюдават системни нарушения с накърняване правата на децата, облагодетелстване на служителите в тази сфера, нерегламентирано използване на средства от страна на Агенцията. 

 

Петрова предложи Сметната палата да извърши цялостен одит на действията на ДАЗД, как са изразходвани средствата за деинституционализация и по проект "Детство за всички", как са провеждани обучения, да бъдат проверени сключените граждански договори по проектите на ОПАК.

 

„Няма налице ефект от изразходването на тези средства, а напротив - има съмнения за корупция. Извършване на одит от Сметната палата е необходимо, за да се разбере има ли неправомерно усвояване на средства от страна на ДАЗД", посочи тя.

 

Според нея за три години Агенцията е изхарчила 200 млн. лв., а има случай, при който служител а е получил над 3 000 лв. за обучение за 2 дни. 

 

„Искаме цялостен одит от 2009 до 2015 г., защото имаме сигнали за нарушения и злоупотреби от страна на ДАЗД. Вливат се толкова много пари, а на практика няма ефект. Над 350 центъра за настаняване от семеен тип са построени, които са празни в по-голямата си част. Ще станете свидетели на изключително големи далавери", убедена е Петрова.

 

Председателят на ДАЗД Ева Жечева заяви, че в мотивите на предложението на Султанка Петрова се посочват два сигнала - дадени 140 000 лв. за техническо задание по проект "Детство за всички" и изплатен хонорар по проект по ОПАК.

 

„В нито един от двата визирани проекта няма такава дейност и няма изплатени такива суми. Целесъобразно е да се извърши проверка от Сметната палата за ДАЗД, но не приемам твърденията за злоупотреби в ДАЗД", оправда се Жечева.

 

Дали е имало злоупотреби в ДАЗД ще стане ясно на 15 октомври, когато Сметната палата трябва да е готова с доклад за извършения одит.