Кредиторите ще предложат удължаване на програмата за помощ до края на годината, но без участието на МВФ

Нова надежда Гърция да избегне фалита. Кредиторите ще предложат удължаване на програмата за помощ до края на годината, но без участието на МВФ. Това пише германският вестник „Ди Цайт” в момент, когато финансовите министри от Еврозоната решават съдбата на южната ни съседка.

 

Без да цитира източници, германският вестник твърди, че 10-те милиарда евро за рекапитализацията на банките ще бъдат използвани за плащане на вноските към кредиторите - Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

 

На днешната си среща финансовите министри от Еврозоната омаловажиха тази информация, а разговорите приключиха без никакъв напредък. 

 

„Нашият предпочитан сценарий, нека да подчертая, е да постигнем споразумение. Мисля, че все още можем да постигнем договорка добра за Гърция, добра за Еврозоната и добра от финансова и икономическа гледна точка”, заяви Йерун Дейселблум, председател на Еврогрупата. 

 

Преговорите между Гърция и кредиторите ѝ остават в задънена улица. Нито една от страните не намеква, че е готова на отстъпки. 

 

Ако гръцката страна направи нови предложения през следващите няколко дни, могат да бъдат предприети нови стъпки. Но все още е рано да кажа”, допълни Йерум Дейселблум. 

 

Кредиторите настояват Гърция да направи реформи в пенсионната система и да спести пари, така че да може да обслужва дълга си. Премиерът Алексис Ципрас обаче отказва категорично с мотива, че досега пенсиите са били орязани драстично. Натискът върху страната беше засилен днес, след като шефът на МВФ заяви, че за Гърция няма да има гратисен период, през който може да плати вноската по дълга си. А букмейкърите отново започнаха да приемат залози за фалит на страната.