Бившият вътрешен министър беше осъден на 4 години затвор

 

Делото срещу Цветан Цветанов беше върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане от Софийския апелативен съд, а наложената му преди няколко месеца присъда бе отменена.


През февруари бившият вътрешен министър беше изправен пред съда и признат за виноен заради отказа му да разпореди използването на разрешени от съдия СРС-та срещу шефа на ГДБОП във Велико Търново. Депутатът от ГЕРБ беше осъден за неизпълнение на служебни задължения в качеството му на полицай номер 1, с цел да осуети наказателно преследване срещу общо три лица.  


Две съдебни инстанции вече постановиха за Цветанов присъда от четири години лишаване от свобода с първоначален общ режим и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от пет години.

 

В петък ВКС уважи жалбата на Цветанов срещу решението, с което е потвърдена осъдителната присъда на Софийския градски съд.


Върховните съдии приемат, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от Наказателно процесуалния кодекс.

 

Съдия Жанина Начева е подписала решението за отмяна на присъдата с особено мнение. В мотивите си тя пише: "Не мога да се съглася и с нито един от аргументите, на които се основава мнозинството, за да приеме като легитимно и обективно оправдани съмненията на подсъдимия относно безпристрастността на въззивния съд. Неприемливи намирам и аргументите, че Софийският апелативен съд не е успял да се дистанцира от различни внушения; че сам е направил внушения чрез използваните изразни средства в мотивите на решението; че е отправял директни обвинения и това подсказвало да се е чувствал лично засегнат от публични изказвания на подсъдимия като политик по повод разследвания".