Ще има ли нови цени на електроенергията от 1 юли?

 

Поскъпването на тока може да се отложи. Това стана ясно след спешна среща в Народното събрание между шефовете на парламентарни групи и енергийния министър Теменужка Петкова. Именно планираното увеличение на тока за индустрията изправи бизнеса на нож с държавата. 

 

10 дни - толкова остава до момента, в който новите цени на тока трябва да влязат в сила. С наближаването на 1 юли обаче напрежението не само не отслабва, а напротив - засилва се. Още този петък голяма част от предприятията заплашват да дръпнат шалтера за час в знак на протест, а изход от ситуацията не се вижда. 

 

Затова депутатите очевидно искат да дадат глътка въздух на всички и да отложат решението за новите цени. Въпросът е дали това отлагане всъщност ще сложи край на играта на нерви, или само ще позабави сериозните проблеми. 

 

Комисарите ще бъдат изслушани в парламента и срокът за решението им може да бъде удължен. Идеята е да им се даде време, за да постигнат най-доброто, което може да се постигне в сегашната ситуация. И тази идея обаче не предизвика пълно щастие. Поне не и сред депутатите на БСП.

 

Енергийният министър се защити с думите, че тече предоговаряне с американските централи, проверка на зелените и рязане на разходи в държавните предприятия. 

 

Но тук се появиха поредните недоволни - синдикатите, които осъдиха мерките. Така прожекторите се насочиха към сградата на парламента. Ще има ли отлагане - ще стане ясно в близките дни. 

 

Ако отлагането стане факт, новите цени на тока вероятно ще влязат в сила от 1 август. Дали ще се намери начин те да удовлетворят и индустрия, и потребители, а и държавата - предстои да разберем.