Това заяви премиерът пред посланици от страните членки на ЕС, САЩ, Великобритания и Швейцария

Служебното правителство ще продължи да работи по всички направления в българската външна политика и да следва евроатлантическия курс на страната. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев на среща с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария в София, съобщиха от Министерския съвет. Като основна задача на правителството във вътрешнополитически план Главчев изтъкна провеждането на свободни и честни избори. Срещата беше в резиденция Бояна.

Пред посланиците Димитър Главчев посочи, че ключови външни приоритети на страната ни остават присъединяването към Шенген по суша и приемането в еврозоната. България ще продължи конструктивния диалог и активното сътрудничество с европейските партньори, обясни той. Премиерът, който е и външен министър, подчерта, че усилията на страната ни доведоха до намаляващ миграционен натиск.

По отношение на еврозоната премиерът изтъкна пред посланиците, че амбицията ни е през 2025 г да въведем общата европейска валута. В тази връзка министър-председателят заяви, че очакваме подкрепа от членовете на еврозоната, както и бърз преглед и оценка на готовността на България. Главчев увери гостите, че българските институции работят интензивно и постигат добър напредък по всички потоци, за да осигурят навременна подготовка за членството.

ОИСР: Очаква се ускоряване на растежа на БВП на България до 2,5% през 2024 г.

Служебният премиер изтъкна още един приоритет пред страната ни - присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Той изтъкна, че нашето членство в организацията би имало благоприятно въздействие върху целия регион на Югоизточна Европа. То ще допринесе за подобряване на икономическата стабилност, инвестиционния климат и стандарта на живот. България остава силно ангажирана с подкрепа към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално към Регионалната програма за Югоизточна Европа.

Сигурността в Черно море, ситуацията в Украйна и в района на Близкия изток също бяха дискутирани в хода на срещата с посланиците. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase