Страната е изпратила предложения за реформи на кредиторите си

 

Решителен ден е днес за Гърция. Съдбата ѝ ще се реши на спешна среща на министрите от Еврозоната и правителствените ръководители. В последния момент гръцкото правителство отстъпи и се представя в Брюксел с промени в споразумението.  


В маратон от срещи днес се решава дали да се освободи транш от помощта за Гърция, който да ѝ позволи да си плати вноската в края на месеца по заема от МВФ. Първата е с ЕЦБ, МВФ и кредиторите. Те ще оценяват последния вариант на споразумението за реформи, с които Алексис Ципрас пристигна в Брюксел. Дали той ще е приемлив за страните ще стане ясно до края на деня  след срещата на лидерите на страните от Еврозоната.


Според повечето наблюдатели Гърция ще направи компромис в последната секунда. Но други пък са скептични и припмнят, че управляващите в Атина са антикапиталисти и излизането на страната от еврото е не само авантюра, но и политическо кредо. Европейски медии дори предупреждавта гражданите си за рисковете при пътуване или ваканция в Гърция в случай на фалит, а големите туроператори вече са подготвили защитни клаузи за клиентите си.    


И от Брюксел - към Гърция. Има ли и днес опашки пред банките там и могат ли хората свободно да теглят пари от банкоматите?


И днес продължава голямото чакане за теглене на депозити, но банките продължават да работят. Не се очаква да има проблем с финансовата ликвидност, тъй като Европейската централна банка увеличи лимита на гръцките банки от Фонда за спешна ликвидност с 2 млрд. евро.


В момента евробанкерите заседават, за да преразгледат в какво състояние се намира системата на гръцките банки, като досега евросистемата е финансирала системата с общо 118 млрд. евро, което се равнява на 66% от БВП на страната.


Ако европейските партньори не приемат днес новите предложения, гръцкото правителство ще премине към план "Б", който бе обсъден в неделя на заседание на Министерския съвет – предсрочни избори. Ако се стигне дотам, намерението на министър-председателя Ципрас тази вечер е да поиска минимално удължаване на съществуващата вече програма, така че да се даде възможност на Европейската централна банка да подкрепи гръцките банки до избиране на ново правителство, което да продължи преговорите. При този вариант не е изключено да се наложи и евентуален капиталов контрол на банките.


Друг сценарий, който се обсъжда, е в рамките на 6-месечното удължаване на срока, който се иска, Гърция да получи 7,2 млрд. евро, които все още не са усвоени, както и 10,9 млрд. евро, които вече са предоставени на страната, но се намират встрани за рекапитализация на банките. Последната сума би следвало да бъде прехвърлена бързо към правителството, за да бъде улеснено изплащането на дълговата криза.


Що се касае до очаквания фалит на страната, прогнозите са, че това крайно решение ще струва на европейските банки скъпо. Гърция може да поиска да изплати дълга си в драхми, което ще доведе до загуба на около 100 млрд. евро за френските и германските банки.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Антоанета Николова, Бойка Атанасова