Оланд след срещата: Гърция трябва да остане в еврозоната

Европейската комисия е предложила на Гърция програма за подкрепа на инвестициите в размер на 35 милиарда евро до 2020 г. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след извънредната среща на високо равнище на еврозоната, на която трябваше да се реши съдбата на затъналата в дългове страна.

 

"Програмата за подкрепа на инвестициите в размер на 35 милиарда евро продължава да бъде част от нашите предложения към Гърция", каза той, цитиран от ТАСС.


Според френския президент Франсоа Оланд, Гърция и международните кредитори (МВФ, ЕЦБ, Европейската комисия) са осъществили напредък в преговорите за гръцкия дълг.


 "Ние се движим в посока на споразумение, но ни остава още работа. Гърция трябва да остане и ще остане в еврозоната", изтъкна държавният глава на заключителната пресконференция.

 

Оланд бе категоричен, че е изключено създаването на трета програма за международна финансова помощ за Гърция.


В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви, че последните предложения на Гърция са "определено стъпка напред".


"Всички участници в преговорите, включително и аз, искат Гърция да остане в еврозоната. А това, което Атина представи,определено е стъпка напред", каза тя.

 

Какъв е най-лошият възможен сценарий за южната ни съседка и как ще ни се отрази той? Научете във видеото!