Правителството реши цената на електроенергията да се увеличи с до 22%

Близо 6 000 души се събраха в центъра на арменската столица Ереван на протест срещу повишаването на цените на тока, предаде БТА.

 

Носейки плакати с надписи "Позор!" и "Не на грабежа", участниците в протеста за втори ден се отправиха към президентския дворец, пътят към който обаче е преграден от масивен полицейски кордон.

 

Демонстрантите настояха да бъдат пуснати от ареста задържаните от полицията вчера 237 протестиращи, които може да получат до 1 година затвор, ако бъдат осъдени.

 

Снощи в протеста участваха около 4 000 души, от които няколко стотин решиха да останат през цялата нощ на площада, но сутринта полицията ги разгони с водни струи и задържа над 200 от тях.

 

Протестиращите искат правителството да преразгледа решението за увеличаване на цената на тока със 17-22 процента. Някои настояха за оставката на президента Серж Саркисян.

 

Протестът бе организиран от млади активисти, които не са свързани с политически партии. Той бе предизвикан от решението на държавния регулатор, взето миналата седмица, за увеличаване от 1 август на цените на тока със 17-22 процента. 

 

Електроразпределителната компания, която е подизпълнител на руската фирма РАО, каза, че искането за повишаване на цените е следствие от обезценяването на арменската валута - драм.

 

Посолството на САЩ в Ереван изрази загриженост от съобщенията за прекомерно използване на сила от полицията и настоя властите да направят разследване, съобщи Асошиейтед прес.