Монархията глътна почти 36 милиона лири за година

Кралица Елизабет Втора ще трябва да се изнесе от Бъкингамския дворец, докато трае ремонтът на резиденцията й, която не е редекорирана значително, откакто тя се качи на трона през 1952 г., съобщи Асошиейтед прес. Водопроводните тръби и кабелите в двореца трябва да бъдат сменени. Трябва да бъде махнат и азбестът. По предварителна оценка за ремонта и реновациите ще са необходими 150 милиона лири (237 милиона щатски долара). 

 

Уместно ще е през това време кралицата да се изнесе от резиденцията. Кралицата има още няколко резиденции, но около една трета от годината прекарва в лондонския си дворец, използван за пръв път от предшественичката й кралица Виктория. Там се организират летните градински партита и десетки церемонии. 

 

Поддържането на кралските сгради и особено на Бъкингамския дворец ще е значително финансово предизвикателство през следващите години. Според огласения днес годишeн счетоводeн отчет монархията е струвала на данъкоплатците 35,7 милиона лири за финансовата година, приключваща на 31 март. Това е равно на 56 пенса на човек и няма промяна спрямо предишната година.