Гръцкият премиер се престара с печеленето на време

Алексис Ципрас си играе на време с финансовите министри от Еврозоната. Гръцкият премиер обаче се престара с тази стратегия и възложи прекалено големи надежди на възможността да триумфира в последната минута и да се завърне у дома като победител. 

 

През последните дни за преговорите с Атина често се говореше като за футболен мач. Топката, казаха много политици, е в полето на гърците. А Алексис Ципрас и неговите преговарящи подритваха топката насам и натам - и се раздвижваха само тогава, когато мачът заплашваше да приключи, коментира германското издание "Die Welt". 

 

Напълно разбираемо е, че тази тактика на забавяне вълнува другите страни, и то не по приятния начин. Финансовите министри от Еврозоната пътуваха вече на два пъти през тази седмица с увереността, че най-накрая могат да постигнат напредък в преговорите. И два пъти бяха разочаровани. 

 

Днес те се събират за трети път - с надеждата, че междувременно Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд са успели да се споразумеят с Ципрас. Шансовете обаче са нищожни. През нощта разговорите бяха прекъснати и страните се уговориха да се срещнат отново на сутринта след няколко часа сън... който обаче едва ли е бил спокоен. 

 

В този момент страните обсъждат подробностите около програмата за реформи и икономии. Сигурно няма да подминат и темата за данъците, с които ще бъдат облагани търговците. Усилията им вероятно ще се окажат напразни. За Ципрас тези технически дискусии бяха само начин да постигне много по-голяма цел. По време на предизборната си кампания той обеща на избирателите си, че рязко ще скъса със старата политика на Тройката. Той иска да представи у дома нещо повече от просто малки реформи. Той иска "подстрижка" на дълговете.

 

Поради това прави всичко възможно да отложи взимането на решение. От лидерите, които са загрижени за единството на Европа, той се надява на отстъпки, които не могат да му дадат нито длъжностните лица, нито финансистите. И затова не бе изненадващо, че в нощта срещу четвъртък преговорите не постигнаха очаквания пробив. А Ципрас отново се бореше да спечели време.

 

Досега от негова гледна точка тази стратегия беше мъдра. Но въпросът е колко време още ще може да я прилага. До този момент премиерът остави твърде много възможности да се изплъзнат измежду пръстите му, само и само за да успее да се покаже пред партията си и пред електората като бляскав победител.