Гърция преговаря с кредиторите си за избягване на фалит

 

Кризисни разговори в Брюксел. Гърция и кредиторите й се опитват да намерят изход от задънената улица и да спасят страната от фалит. Преговорите боксуват, защото международните финансови институции са поискали промени по чувствителните за Атина теми.


Само до преди ден предвижданията бяха оптимистични, но  експертите не бяха запознати с техническите детайли от гръцкото предложение. Атина изпрати документите с голямо закъснение, буквално в последния момент, което може би е било и тактика, според някои анализатори.


Гръцкият премиер Алексис Ципрас и министърът на икономиката са в Брюксел, където имаха срещи с кредиторите. Разговорите не вървят гладко защото се оказва, че някои от гръцките предложения не са приемливи за международните финансови институции.


Кредиторите искат по-високи приходи от данъците, двойно по-голямо съкращаване на разходите за отбрана  и намаляване на пенсиите.


Алексис Ципрас не пропусна да замълчи и охули през социалните мрежи МВФ.


Ако нещата забоксуват тази вечер постигането на споразумение до края на седмицата е под въпрос. За Атина то е жизненоважно, за да може да плати вноската си в края на месеца по заема от Фонда. Ако страната не успее, това ще означава фалит и излизане от еврозоната. Как ще приключат разговорите ще разберем тази нощ.  

 

А в Гърция обстановката е неспокойна. Вечерта се проведе мирна демонстрация, в която взеха участие представители на Комунистическата партия. Те са срещу суровия курс, който Европа иска да наложи на южноевропейската държава. 


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Антоанета Николова, Марина Цекова