Той се появява и засилва в ситуации на бедствие и хаос

На стотици деца в Непал е било помогнато да не станат жертва на трафика на хора или да бъдат ненужно настанени в държавни институции и разделени от семействата си. Още много други обаче са застрашени от тези опасности, предупреждават от УНИЦЕФ. Работи се за овладяване на риска от трафикирането на деца, който винаги се появява и засилва в ситуации на бедствие и хаос. 

 

"Загубата на роднини, домове, образование и закрила може лесно да убеди дори самите семейства да позволят на децата си да заминат за чужбина с надежда, че там ги очаква по-добър живот“, заяви Томо Хоцуми, представител на УНИЦЕФ за Непал. 

 

Той предупреди, че много често трафикантите подвеждат възрастните и самите деца, като им обещават, че зад граница ги чакат възможности за образование, прехрана и развитие, но в действителност те биват трудово или сексуално експлоатирани и стават жертви на насилие.

 

Проблемът с трафикирането на деца от Непал съществуваше и преди земетресението от 25 април. Изчисленията показват, че всяка година около 12 000 деца стават жертва на трафик от Непал към Индия. Момичетата например са използвани за проституция или направо продавани като домашни робини в Индия и други страни от региона, а момчетата са подлагани на насилие и принудителен тежък труд. 

 

Преди земетресението около 15 000 деца живееха в държани институции в Непал и подлежаха на слабо регулирани осиновявания в чужбина, които също са предпоставка за трафикиране. Установено е, че тези деца са неправомерно разделяни от семействата си и че около 85% от тях са имали поне по един жив родител.

 

В тази връзка УНИЦЕФ подпомага полицията в създаването на 84 пункта за проверка в най-засегнатите зони, както и неправителствени организации в работата им по границата с Индия и Китай. По настояване на организацията правителството на Непал преустанови практиката на международните осиновявания, докато все още трае хуманитарната криза и страната се възстановява. УНИЦЕФ подпомага движението на деца вътре в страната и между засегнатите зони само в присъствието на възрастни придружители или законни настойници. Преустановено е откриването на нови сиропиталища. Провеждат се и масирани информационни кампании чрез брошури и дискусии в засегнатите райони, разяснявайки опасността от трафика на деца.

 

25 авиокомпании, които оперират в Непал, са инструктирани да провеждат щателни проверки на всички пътуващи деца и техните придружители. УНИЦЕФ подпомогна създаването на над 140 защитени зони, където децата са не само предпазвани от трафик, но им се предоставя закрила, образование, прехрана, психологическа подкрепа и възможности за игра.

 

Организацията продължава да осигурява животоспасяващи ваксини, храна и чиста питейна вода, както и животоподдържащи медикаменти, дрехи, подслон, терапия, обучение, емоционална, социална и правна помощ на най-пострадалите деца и техните семейства. За два месеца чрез различни комуникационни канали УНИЦЕФ в България събра около 160 000 лева, а чрез представителствата си в над 190 държави и територии глобалната организация мобилизира финансови ресурси за над 50 милиона долара.