Становището ще бъде представено на 30 юни

Промените в Конституцията за разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, които са внесени в парламента, са от компетенциите на Велико Народно събрание. Това реши на следобедното си заседание ВСС, информира БГНЕС. 10 от членовете гласуваха "за", 8 бяха "против", а 1 гласува "въздържал се".

 

Становището на ВСС ще бъде официално представено пред парламентарната комисия за промени на Конституцията на заседанието й на 30 юни. Становищата на всеки от членовете на ВСС, които са приели, че и обикновено Народно събрание може да прави промени в Конституцията в частта ѝ за съдебната власт, също ще бъдат изпратени до комисията на парламента.

 

ВСС изрази отрицателно становище и по Законопроект на правосъдния министър Христо Иванов, който би осигурил държавно финансиране за неправителствени организации, както и отпадането на необходимостта от съдебна регистрация на НПО-та. Правосъдният министър предлага занапред фондации и сдружения да подлежат на регистрация от Агенцията по вписвания, а не от съд.

 

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази острото си възмущение от предлаганите промени и ги определи като "опасни".

 

"Този опит на изпълнителната власт, специално на министъра на правосъдието, трябва да бъде пресечен изключително силно", коментира Цацаров.