Хората в Златица и Пирдоп сигнализират за задушлива миризма

 

Съмнения за опасно обгазяване в Подбалкана. За пореден път хората в Златица и Пирдоп сигнализират за задушлива миризма. В района спешно беше изпратена мобилна лаборатория. 

 

В Златица и Пирдоп сега е сезонът на липата и всички очакват онзи приятен аромат на лековитата билка. От известно време обаче хората усещат нещо далеч по-неприятно. 

 

Реално силната задушлива миризма е усетена от жителите на Златица и Пирдоп снощи. Днес неприятен аромат във въздуха няма. Уредите на мобилната лаборатория също не отчитат превишени норми на основните замърсители.

 

Лабораторията на агенцията за околна среда е на място вече втори ден. Ще наблюдава показателите на въздуха и тази нощ.

 

„Тези, които са в реално време, нямат превишения нито на средно дневните нито на средночасовите норми”, обясни Христо Ангелов, главен експерт в регионална лаборатория на ИАОС в Пловдив.

 

„Продължават нашите екипи да работят по установяването на източниците на миризмата”, заяви Ирена Петкова, директор на РИОСВ-София.

 

Според бившия председател на Общинския съвет в Златица Иван Острев обаче виновен е местният промишлен гигант.

 

„Така или иначе тази производствена дейност генерира някакъв тип замърсяване”, заяви Иван Острев.

 

И точно затова, според него, е редно предприятието да компенсира вредните емисии с инвестиции в двата засегнати града.

 

От предприятието отричат да имат нещо общо с неизвестната засега миризма. Данните от техните пунктове за мониторинг от началото на месеца досега не са регистрирали превишени норми на замърсителите.