Неприятната миризма се носи от ниви, обработени с птиче тор

За сериозно обгазяване в Пловдив алармираха в редакцията на Нова телевизия десетки разтревожени граждани. Те се оплакаха, че снощи в няколко квартала на града, включително и в центъра, не е могло да се диша от остра задушлива миризма на фекалии. 

 

На крак веднага са били вдигнати полицията, пожарната и екоинспекцията в Пловдив. Екип на Нова телевизия заедно с експерти от Министерството на околната среда и водите откриха източника на обгазяването.

 

Острата миризма най-силно се е усещала в крайния квартал „Тракия”. Хората разказват, че ги тормози от няколко дни, предимно във вечерните часове, но снощи е било истински ад.

 

За случващото се хората винят намиращата се в близост пречиствателна станция на ВиК, където се складират преработените утайки. За това първо към нея се насочват полицията, пожарната и еколозите.

 

Задушливата миризма отвежда проверяващите в землището на село Ягодово, където откриват източника на замърсяването.

 

Неприятната миризма на фекалии се носи от тези 60 декара ниви, които арендаторът е обработил с птиче тор, без да я зарие, оставяйки я на повърхността.

 

Оттук вятърът носи непоносимата миризма към Пловдив. Иван Стоилов изсипал 60-те тона тор без да си даде сметка, че това ще отрови въздуха в града. Твърди, че животинският отпадък е безопасен.

 

Инспекторите му съставиха протокол с изричното предписание да обработи много бързо наторените площи. 

 

Репортер: Благой Бекриев