Тази нощ е имало истерия пред банкоматите

Референдум в Гърция. Премиерът Алексис Ципрас предложи допитване на 5-ти юли да  реши дали страната да приеме предложено от кредиторите споразумение, което да я спаси от фалит. 

 

„Тези предложения, които ясно нарушават европейските правила и основните права на труд, равенство и достойнство, показват, че целта на някои партньори и институции беше не жизнеспособно споразумение за всички страни, а вероятно унижението на цял народ”. Това каза Ципрас в телевизионно обръщение към нацията тази нощ. Той го направи часове, след като отхвърли предложенията, направени на страната от Еврозоната, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.   

Още по темата

 

Освен програма за икономии, те включваха и спасително финансиране за 15,5 милиарда евро през следващите пет месеца. Гръцкото правителство ще поиска удължаване с няколко дни на сегашното споразумение за спасителни заеми срещу реформи, което изтича на 30 юни, уточни премиерът. Преди да отпътува от белгийската столица вчера, той  обвини Европа, че изнудва страната му. 

 

Съобщението идва часове преди в Брюксел да се съберат финансовите министри на Еврозоната в последен опит за съгласие с Атина.  Без споразумение Гърция не може да плати следващата вноска от дълга си към МВФ от 1 милиард и 600 милиона с падеж  в полунощ във вторник. 

 

Междувременно опозиционните партии обвиниха Ципрас в безотговорност. Те поискаха оставката му и предсрочни избори. Гръцкият парламент се събира на извънредна сесия днес, за да гласува по въпроса за провеждането на референдум.

 

Същевременно тази нощ е имало истерия пред банкоматите в Гърция. Голяма част от тях не работят тази сутрин.