Европейската централна банка запазва спешните заеми за гръцките банки на сегашното им равнище

В 16:00 часа в Атина се събира Гръцкият съвет за системна стабилност - орган създаден да реагира на ситуации на финансова криза, предаде БГНЕС.

 

Министерството на финансите не дава повече подробности и дори не посочва кой ще участва в този съвет, съобщава АФП.

 

Съветът постоянно анализира и проследява развитието на ситуацията във финансовия сектор. Той е съставен от министъра на финансите, заместник-министъра на финансите, от управителя на Гръцката банка и директора на Гръцката комисия за пазарите.

 

Правителството на Гърция обмисля да затвори банките в понеделник и да наложи контрол над достъпа и движението на капитали. Това каза от своя страна финансовият министър Янис Варуфакис.

 

Същевременно Европейската централна банка съобщи, че запазва спешните заеми за гръцките банки на сегашното им равнище, предаде БТА. По-рано имаше съмнения, че те може да бъдат прекратени.

 

Управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас обеща днес да направи всичко, за да осигури финансовата стабилност на страната и да избегне хаос в гръцката икономика.

 

"Гръцката банка като член на евросистемата ще вземе всички необходими мерки, за да осигури финансовата стабилност на гръцките граждани при тези трудни обстоятелства", заявява Стурнарас в комюнике на централната банка, разпространено след съвещание на управителния съвет на институцията.