Обсъдиха промените в Закона за съдебната власт и в Конституцията

Видео: БГНЕС

 

Публично обсъждане на проектозакон за промени в Закона за съдебната власт и в Конституцията на България организираха съдиите от Варненския апелативен район. Инициативата за публичните дебати по апелативни райони е по решение на Висшия съдебен съвет и е с участието на министъра на правосъдието Христо Иванов и с членове на ВСС. 

 

Съдии от Апелативен съд Варна, от шестте окръжни съдилища във Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Разград и Силистра и техни колеги от 20-те районни съдилища в региона се включат в дискусията, за да изразят своите становища, оценки и коментари по предложените промени, пише БГНЕС. 

 

"Разделянето на ВСС изпълнява международен стандарт, който многократно е препоръчван за България, именно за да гарантира независимостта на съда”, коментира правосъдният министър Христо Иванов. 

 

"Остават няколко седмици до края на парламентарната сесия и в този смисъл бързането да се внесе законопроекта в парламента, само за да отбележим този факт, няма особена смисъл. Ще се дискутира, докато има какво да се дискутира”, допълни той.