От държавното обвинение коментираха предложените от ГЕРБ промени в Конституцията

Видео: БГНЕС

 

Прокуратурата подкрепя идеята за отпадане на правомощието на министъра на правосъдието да управлява недвижимите имоти на съдебната система и възлагането му на Пленума на ВСС. От държавното обвинение излязоха днес с официално становище относно предложените от ГЕРБ промени в Конституцията. Те предлагат ВСС да управлява цялото имущество на съдебната власт.  

Още по темата

 

Принципно се споделя предложеното разширяване на правомощията на ИВСС – да проверява имуществените декларации, наличието на конфликт на интереси и на прояви, уронващи престижа на съдебната власт и свързани с нарушаване на независимостта на магистратите. Такова разрешение би могло да се тълкува в позитивен план като проявна форма на гаранциите за независимост на съдебната от другите власти.

 

Прокуратурата подкрепя идеята за разширяване  на правомощията на Инспектората към Висшия съдебен съвет, така че инспекторите да проверяват и за наличие на конфликт на интереси.

 

Държавното обвинение е съгласно и с предложението Инспекторатът да отчита дейността си пред Народното събрание и „принципно” подкрепя предложението за повишаване на отчетността на прокуратурата пред парламента. От държавното обвинение обаче не подкрепя предложението главният прокурор да отговаря пред Народното събрание за осъществяването на наказателната политика.  „Необосновано и противоречащо на принципа за разделение на властите би било превръщането на главния прокурор в обект на парламентарен контрол по конкретни въпроси, свързани с неприключили наказателни производства”, коментират те. 

 

Прокуратурата принципно подкрепя идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии(на съдиите и на прокурорите и следователите) и за преразпределяне на правомощията му, но отбелязва, че това ще доведе до ситуации, при които политическата квота ще има мнозинство при взимането на важни кадрови, дисциплинарни и организационни въпроси за прокурорите и следователите.