Жителите на Пелишат обвиняват за набезите новозаселили се роми

 

Помните ли село Мечка? Онова плевенско село с всекидневни кражби. То беше едно от многото всъщност, в което преди година и половина полиция и жандармерията влезе да бори битовата престъпност. Това обаче далеч не спря терора на обирджиите…


Екипът на „Здравей, България” посети още едно такова село. То отново е плевенско и отново хората са докарани до ръба на отчаянието заради набезите. В село Пелишат някои от домовете на хората са обирани по 5-6 пъти. Крадците влизат при възрастните хора през нощта и вземат каквото намерят, а потърпевшите обвиняват новозаселилите се роми.


Домът на семейство Мирчеви е ограбван пет пъти. Във вторник сутринта семейството с ужас разбира, че е станало жертва на още една кражба. Наглите крадци упоили кучето, за да не лае, и необезпокоявани разграбили къщата.


В село Пелиташ почти няма къща, която да е пощадена от крадците. Хората разказват, че нощем спят трудно, защото се притесняват за животните и покъщнината си. 


Някои от потърпевшите са готови да стигнат до саморазправа, ако полицията скоро не вземе мерки.


За кражбите в селото хората обвиняват няколко семейства роми, които са се заселили през последните години. 


Въпреки многократните опити на екипа на „Здравей, България” да разговаря с кмета на селото, не успяхме да го открием нито в кметството, нито в дома му, а телефонът му беше изключен.


От полицията обясниха, че сериозен проблем с престъпността в селото няма, тъй като от началото на годината са регистрирани едва шест кражби. Две от тях са прекратени по маловажност, защото откраднатите предмети са на стойност, по-малка от 360 лева.


Репортер: Кремена Недялкова