На 5-6 годишна възраст децата имат средно близо 4 кариеса

 

На 18-годишна възраст младежите в България имат средно по 6 кариеса. Още на 5-6 годишна възраст децата имат средно близо 4 кариеса. Децата без кариеси на 5-годишна възраст са по-малко от една трета, а при 18-годишните вече само 8% са без кариеси. 

Още по темата

 

Това сочат данните от проучване, проведено чрез прегледи на над 20 000 деца на различни възрасти в отделните области на страната. Данните от проучването и евентуалните решенията на проблема бяха представени от детския зъболекар проф. Милена Пенева в Народното събрание на кръгла маса на тема "Проблемите в денталната помощ и решаването им в полза на пациента".

 

Неустановени хигиенни навици, слаб родителски контрол, неправилно хранене и семейни проблеми различни от оралното здраве. Това са основните фактори, които формират кариесите при децата в България, посочи проф. Милена Пенева.

 

Родителите нямат време и познания да обучат децата си на правилно отношение, контролът е доста занижен по отношение на оралната хигиена, посочи тя. По думите й, децата се хранят предимно с въглехидрати и нездравословна храна. Същевременно не е достатъчна консумацията на млечни продукти, които са източник на калций. Не е достатъчна и консумацията на плодове и зеленчуци, подчерта тя.

 

Снимка/Видео: БГНЕС