Ученици и учители протестираха заради провален конкурс

 

Отново бунт в Националното училище по танцово изкуство в София. Учители, ученици и бивши възпитаници излязоха на протест срещу управлението на учебното заведение.


Напрежението в танцовото училище тлее от няколко месеца. През март учениците излязоха на протест, защото според тях директорката на училиещто – Анна Донева дискриминира децата, които учат в дисциплината народни танци. Проблемите обаче не били само в това, според тях.


„Обижда ни. Тя ни кара да бършем пода в общежитието”, разказва Карина Кръстева – бивша ученичка.


Чашата прелива, когато децата разбират, че нямат сцена за държавния си изпит. След намеса на културното министерство сцена все пак се намира. Започват и проверки. Анна Донева излиза в отпуск. Така се стига и до нов конкурс за директор. Но не е избран, защото никой от кандидатите не успява да събере нужните 163 точки. Дори и хора със стаж повече от 30 години като Мариян Василев.


„Без победител, печелиш, но не побеждаваш”, казва Мариян Василев, учител в Националното училище по танцови изкуства.


„Което автоматично означава, че старият директор остава на поста”, казва Асен Павлов, учител в Националното училище по танцови изкуства.


Така идват и съмненията за манипулация, а веднага след това и нови протести в двора на училището.


В отговор на нестихващото напрежение Анна Донева подава оставка. А днес министърът на културата Вежди Рашидов я прие.


„Изведнъж министерство на културата се превърна във военно министерство и много бързо прие оставката”, казва Асен Павлов, учител в Националното училище по танцови изкуства.


Потърсихме Донева за коментар, но не успяхм да я открием. Последва и обещание – максимално бързо да  бъде избран временно изпълняващ длъжността директор. Вече е обявен и нов конкурс.


Повече по темата гледайте във видеото.