Цялостната реконструкция се очаква да завърши в края на октомври тази година

Има всички предпоставки проектът за изграждане на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" да се реализира в срок и сме уверени, че това ще се случи. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Заедно с министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова инспектираха изпълнението на заключителния етап на проекта. 

 

"Срокът задължително трябва да бъде спазен, не може да бъде удължаван под никаква форма и с никакъв аргумент. Ако изпълнителят не го направи, дейностите ще останат за негова сметка или за сметка на възложителя“, коментира Павлова. 

 

В случай на необходимост има възможност за препроектиране стига дейностите да не нарушават визията или реализацията на проекта. Това е въпрос на технология и авторско решение, обясни още министърът.

 

Цялостната реконструкция на Ларгото, която предвижда да бъдат експонирани и консервирани разкритите археологически находки при строежа на метростанцията до ЦУМ, се очаква да завърши в края на октомври тази година. С реализацията на проекта в нашата столица ще имаме най-големия музей на открито. 

 

Заключителният етап на проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" предвижда благоустрояването на зоната на площад "Независимост" и на зоната под бул. "Мария Луиза" с обща площ 8000 кв. м.