Коментари в гръцките и германските медии за големия политически взрив

Големият политически взрив за Гърция избухна. А зад ъгъла дебнат опасности. Какви са те и какво ще се случи с южната ни съседка? Германски и гръцки медии се заеха да разплетат съдбоносната договорка между Атина и Брюксел и последиците от нея.

 

Консервативният гръцки вестник "Kathimerini" изразява тревога от антигръцките настроения, които са се загнездили в съзнанието на мощните играчи от Еврозоната, както и антиевропейските настроения, които витаят сред гръцките граждани.

 

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле и неговите съюзници искат да докажат, че Гърция не може да оцелее. Сега Атина е изправена пред ново трудно за изпълнение споразумение, което в същността си е политически токсично и невероятно предизвикателство на нивото на изпълнение. Ястребите очакват Гърция да се провали в някой аспект от изпълнението на мерките, така че да могат да кажат, че през цялото време са били прави и страната наистина е неспособна да се справи, коментира изданието. 

 

Германските медии също не са особено оптимистични за новата договорка. Според „Die Zeit” най-слабото място на сделката е, че пакетът от реформи, също като предишните, трябва удари и бездруго разклатената икономика на страната с нова програма за икономии. Затварянето на банките постави икономиката е в застой. За да се достигнат поставените цели за съкращаване на разходите, правителството е принудено да направи още повече съкращения. Това ще доведе до още по-голям срив на икономиката. Тогава Тройката вероятно ще отговори с искания за още по-строги икономии. А от този омагьосан кръг няма излизане. Германското правителство постоянно изтъква, че гръцката икономика е отбелязала растеж през миналата година. Това, което те обаче премълчават, е че просто Атина не е спестявала много

 

Левият вестник „Efimerida ton Syntaktón” очаква разцепване на управляващата СИРИЗА. Водачът на правителството Алексис Ципрас е в търсене на нови коалиционни партньори, а мненията в партията му стават твърде разнопосочни. Подобни опасения изразява и "Eleftheros Typos": СИРИЗА се намира в преддверието на разкола. А бунтът на нейните отцепници ще набере силата на цунами, коментира консервативното издание.  „I Avgi”, който подкрепя СИРИЗА, съответно пише, че „гаранцията за социална справедливост е нашият принос към правителството”.

 

Дали предимствата на брюкселското споразумение всъщност ще се окажат повече от неговите недостатъци, както Меркел плахо отбеляза вчера, тепърва ще разбираме, коментира „Frankfurter Allgemeine Zeitung".