Целта е пациентите да получават комплексна медицинска услуга

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения, внесени от министър Петър Москов.

 

Поправките представляват втория основен стълб в здравната реформа след промените в Закона за здравното осигуряване, които вече бяха приети окончателно от парламента. 

 

Една от основните промени е свързана с регламентиране на възможността лечебните заведения да създават обединения, или т.нар. консорциуми, с цел сключване на договор за оказване на медицинска помощ с Националната здравноосигурителна каса. Предвижда се лечебните заведения, които са включени в тези обединения да не могат да сключват самостоятелно договори с НЗОК.

 

С този закон Петър Москов настоява НЗОК да сключва договори и заплаща за медицинска помощ за заболяванията от основния пакет, или т.нар. "социалнозначими заболявания", само с такива лечебни заведения или с консорциуми от болници, които са осигурили комплексно лечение на тези заболявания. Тази идея на Москов доведе до множество протести на лечебни заведения в цялата страна в последните месеци.

 

Според министъра и екипа му целта на това предложение е пациентите със социално значими заболявания да получават комплексна медицинска услуга (едновременно осигуряване на всяка една отделна част от цялостния процес на лечение), а НЗОК да заплаща за лекуване на заболяването, а не на отделни негови фрагменти.

 

Националната здравна карта пък ще определи на териториален принцип потребностите на населението от достъпна до болнична и извънболнична медицинска помощ.

 

Променят се изискванията за съдържанието на областните здравни карти. Те ще трябва да отразяват моментното състояние на видовете медицинска помощ, която се осъществява в областта, като съдържат видовете лечебни заведения, броят лекари и лекари по дентална медицина по специалности, броят на специалистите от професионално направление "Здравни грижи", броят легла за болнично лечение и осъществяваните медицински дейности по видове и по нива на компетентност, както и данни за вида, броя и разпределението на извършваните в областта високотехнологични методи за диагностика и лечение и наличната за тяхното приложение високотехнологична медицинска апаратура. Областните здравни карти ще съдържат и данни за демографската структура, заболеваемостта по групи заболявания и по възраст и хоспитализираната заболеваемост на населението на територията на областта.

 

Вашите въпроси към здравния министър Петър Москов може да зададете тук

 

Видео: БГНЕС