Заложеното съкращаване на разходите не се изпълнява, заяви премиерът

 

Премиерът скастри министрите - харчели много. Бойко Борисов обяви, че вече ще отпуска допълнителни пари само срещу подписана оставка на министъра, който иска парите. Според премиера определени министерства не съкращават разходите си и така надвишават приходите.

 

„Това, което ми докладва финансовият министър, не изглежда никак добре – заложеното в бюджета съкращаване на разходите в министерствата не се изпълнява от много от вас", заявява Борисов.

 

"Въпреки усилията, които полагаме да съберем повече пари, както забелязвате, разходите, които ни се налага да правим, за да поправим грешките на експеримента Орешарски, са повече от приходите, които събираме в последните месеци", допълва премиерът.


"Затова категорично ви заявявам, че допълнителни разходи ще одобрявам и подписвам само с паралелно подписана оставка на министъра, който ги иска”, заяви министър-председателят .

 

Кои министерства искат още пари от пресслужбата на правителството отказват да коментират. Знае се само, че преди дни социалният министър Ивайло Калфин поиска от колегата  си Горанов 20% увеличение на заплатите на социалните работници. Днес министър Калфин, както и повечето ресорни министри, отказаха коментар. 

 

Според бившия финансов министър Христина Вучева бюджетът не трябва да се пипа в рамките на годината, а напротив - има дори откъде да се реже.

 

Пост в кабинета или допълнителен бюджет - така ще изглежда изборът на всеки министър поне до края на годината. Вероятно лоша новина за министрите. Ще има ли оставки и какви ще са тиражите на вестниците, изборът парите или поста тепърва предстои.