Учениците от СМГ се върнаха с две първи места, два сребърни медала и три бронзови

 

Куп нови отличия за българските математици. Преди часове от Хонконг се прибраха три български отбора по математика от три училища. 

Още по темата

 

В международно състезание за ученици до 13-годишна възраст децата от Софийската математическа гимназия спечелиха две първи места - за купата „Льон Кук” и в отборното решаване на задачи. Освен това децата извоюваха и още два сребърни и три бронзови медала. Това е поредното отличие за български ученици по математика. Зад труда им обаче стоят денонощните им усилия и работата на техните учители.

 

„Състезанието е международно и има представители на много държави. В последния месец и половина всеки ден решавахме задачи, послед - спорт  и след това пак - задачи”, разказа Мартин малко след като пристигна на летището в София.

 

  „Не си мислете, че всички деца в България могат да постигнат този успех,  те започват да работят от втори клас и много малко от тях стигат до тези международни състезания. Ще видите, че след 2 години част от тези деца ще са на Балканиада”, заяви Елена Киселова, един от учителите, подготвяли децата.

 

 „Всяка събота работим задължително и освен това ни се налага да работим и в неделя понякога.  На тези състезания не изпитват децата на учебен материал, а проверяват дали децата могат да мислят” , обясни тя.