Отново жълт код за опасно високи температури в цялата страна

 

Отново жълт код за опасно високи температури в цялата страна. И днес термометрите ще достигнат 38 градуса. Най-топло се очаква да бъде в района на Сандански и Русе. Горещо ще е и по Черноморието. Морската вода вече стига до 28 градуса. Най-опасни ще са жегите в сряда и четвъртък - тогава не е изключено живакът на места да прехвърли 40 градуса.

 

Междувременно високите летни температури родиха нова социална услуга в Пловдив. Младежи доброволци помагат на възрастните хора като пазаруват и плащат сметките им вместо тях. Така в най-горещото време пенсионерите не поемат риск за здравето си, излизайки навън.

 

60-годишната Мария Костова е една от първите възползвали се от новата услуга на район "Тракия" в Пловдив. Жената е с парализа и трудно стига до магазина, особено в жегите. За нея доставката на хляб, кисело мляко и зеленчуци се оказва спасителна. 

 

Стоките, които е поръчала на доброволците, се доставят от близкия пазар или кварталния магазин. Услугата е напълно безплатна за хората. Заплаща се само стойността на продуктите.

 

Инициативата за помощ на възрастните в жегата е на районния кмет. Поръчките за доставка на продукти се приемат на телефона на районното кметство. Акцията ще продължи до края на лятото. 

 

Репортер: Благой Бекриев