Целта е да се облекчи трафикът по големите булеварди

 

КАТ погва нарушителите и в бус лентите. Пътните полицаи започнаха масови проверки за шофьори, които карат в зоните, предназначени за движение на градския транспорт. Целта е да се облекчи трафикът по големите булеварди. 

 

"Цариградско шосе” в София е едно от местата, където шофьорите най-често си позволяват да карат в бус лентите. Заради ремонтите в момента водачите още повече нарушават правилата и за да си спестят попадането в някоя тапа, минават в забранените ленти, като по този начин затрудняват придвижването на автобусите и тролеите. От началото на годината само в столицата над 250 шофьори са наказани за каране в бус лентата.

 

Спасението за шофьорите в бус лентите обаче се оказва препятствие за автобусите и тролеите, както и за техните пътници. Затова и пътните полицаи погват джигитите. Още в първите минути на проверката стоп палката спира първи нарушител. Луксът да мине по бързата лента обаче ще му струва фиш и глоба от 50 лева.

 

Докато катаджиите пишат фиша на първия нарушител, камерата заснема още десетки. Ако шофьорите не признаят за нарушението, вместо фиш отнасят акт.

 

Водачите, които не са спрени от катаджиите на място, също ще отнесат глоби, ако са карали в бус лентите. Съвсем скоро те могат да очакват честитки със заснетото нарушение. Проверките продължават във всички големи градове.