Задължителната полица за шофьорите може да поскъпне с до 30%, прогнозират застрахователи

 

По-скъпа „Гражданска отговорност” от догодина. Задължителната полица за шофьорите може да поскъпне с до 30%, прогнозират застрахователи. Причината са промени в Кодекса за застраховане, приети от кабинета. 

Още по темата

 

Основна причина за прогнозирания скок в цените на полицата е 10-кратното вдигане на лимита на обезщетения, който застрахователите плащат при произшествие – от сегашните максимум 1 млн. при смърт на човек на 10 млн. лева. Освен това застраховката вече ще съдържа и сертификатът „Зелена карта”, който се изисква при пътуване за страни извън ЕС. 

 

По-големи разходи за застрахователите - по-скъпа „Гражданска отговорност”. На пръв поглед така изглежда равносметката за бранша от новите правила. При втори прочит обаче фактите са други. Докато тези фактори тласкат цените нагоре, други не позволяват застраховката да поскъпне.

 

Разчетите на брокерите в застраховането показват, че дори и повишаването на тавана на обезщетенията, които получаваме при инцидент на пътя, не би трябвало да оскъпи застраховката. Щетите, които компаниите покриват обаче, стават все по-големи.

 

Допълнително на застрахователите ще тежи и изискването срещу единна премия да предлагат покритие за всички страни в обсега на „Зелена карта”.

 

От следващата година най-вероятно по-скъпа „Гражданска отговорност” ще плащат джигитите на пътя. А колкото нарушенията са повече – толкова по-скъпа ще е полицата.

 

Новите правила дават възможност и за сключване на 3-годишна застраховка „Гражданска отговорност“, вместо едногодишна, за което шофьорите би трябвало да получават отстъпка в цената. Все още обаче нито една от компаниите в бранша не е пресмятала дали и какви бонуси ще имат шофьорите, ако платят наведнъж за по-дълъг период.