"Никой нито ще спечели, нито ще му дадем такава възможност", допълни премиерът

 

„Целта на разкопките в Плиска, които правителството финансира, е да направим достъпно за хората историческото богатство на първата ни столица”, каза премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет.

 

Още по темата

Забранявам всякакви комерсиални дейности, всякакви самоинициативи да се продават, да се даряват, да се прави каквото и да било от този археологически обект… Да съм пределно ясен – просто стотинка няма да дам повече. Никой нито ще спечели, нито ще му дадем такава възможност, допълни министър-председателят.

 

„Просто съжалявам, че от нещо, което действително сме искали да направим добро, някой се опитва да се възползва. Днес това да бъде пресечено”, допълни Борисов.

 

Той заяви, че водещи по темата са археолозите, а ролята на кабинета е да осигури финансирането, за да се развие обектът.

 

„От нас, гарантирам, че ще намерим с Министерството на финансите финансиране да се доразвие обектът. Ако обаче продължават в такъв стил да се нападат и да не мога да разбера… нито аз, нито Калфин, нито Дончев сме археолози, историци да знаем кое е вярно и кое не е вярно… Най-лесно е било и може би затова векове наред не е и правено нищо. А то е просто, ако отидете да го видите – изключително, първата ни най-голяма столица. Така че, Ивелина Василева и Министерство на здравеопазването блокирате всичко и се водят само археологични разкопки. Мисля, че водещи са археолозите, Шуменският музей, специалистите, които са там, тези, които са на място”, обобщи премиерът. 

 

Във вторник от РЗИ съобщиха, че водата от Свещения кладенец в Плиска е опасна. От Министерството на околната среда и водите съобщиха в писмо до медиите днес: „Водите в археологическа находка не могат да бъдат класифицирани като подземни или повърхностни и да бъдат с определен режим, който да гарантира използването им за определени стопански цели”.

 

Според Екоминистерството компетентен орган за качествата на водата от Голямата базилика в Плиска е Министерството на здравеопазването.