Облекчава болката и успокоява тревожността

Слушането на музика преди, по време и след операция облекчава болката на пациентите, успокоява тревожността им и намалява необходимостта от болкоуспокояващи лекарства, предадe БТА, позовавайки се на публикация в сп. "Лансет". Специалисти от университетите "Брунел" и "Куин Мери" в Лондон са направили мета-анализ на 72 проучвания, обхванали около 7000 души, и сравняващи влиянието на музиката върху пациенти след операция с това на стандартното лечение или други нелекарствени процедури, например масаж.

 

Направеният анализ е показал, че пациентите са значително по-спокойни след операция, след като са слушали музика, изпитвали са по-слаба болка и са имали необходимост от по-малко болкоуспокояващи лекарства в сравнение с индивиди от контролна група. И макар да оказва благоприятен ефект през всеки етап от операцията, музиката изглежда влияе най-благотворно, ако пациентът я е слушал преди да бъде опериран, отколкото по време на хирургичната интервенция или след нея. Особено благоприятен е ефектът, ако пациентът сам е избрал каква музика да слуша.

 

Изследователите смятат, че на базата на получените резултати слушането на музика трябва да стане обичайна практика в болниците. Те обаче предупреждават, че тя не трябва да смущава комуникацията между лекарите по време на операция. "Музиката представлява неинвазивна, безопасна и евтина интервенция и трябва за бъде достъпна за всеки пациент, на когото предстои операция", казва Катрин Мийдс от изследователския екип.