Разходката в планината през следващите дни може да бъде опасна

 

Най-голяма е опасността от мълнии в планината, предупреждават синоптиците. Основният им съвет за предстоящите бури е да си стоим вкъщи. Има ли обаче възможност да избегнем светкавиците навън?

 

Съществуват уреди, с които можем да симулираме мълния - такава, каквато я виждаме в природата. Те представляват две топки, които зареждаме съответно с положителен и отрицателен заряд. За да се получи искра, зарядът трябва да достигне своя предел. Тогава наблюдаваме искра. В природата ситуацията е същата, но в далеч по-голям мащаб. Облаците са заредени положително, а земята - отрицателно. Фаталното е, когато ние, хората, се окажем по средата в ролята на проводници.

 

Мълниите са безопасни само в лабораторията, където хилядите волтове припламват с 2000 градуса по Целзий буквално на масата пред нас.  


Електрическите заряди, които тук се получават чрез триене между два неметала, там могат да се случат между два слоя въздух или пулверизация на водните капки, когато те попаднат в много силни въздушни потоци.

 

В града можем да сме по-спокойни. Около нас има високи сгради, а мълниите имат богат избор от проводници. Не така изглеждат нещата на голото поле или в планината. Навсякъде във високата планина, където няма гора, човекът е гръмоотводът.


Ако тъмните облаци ни пресрещнат някъде там, на открито, трябва на момента да оставим мобилния си телефон настрана. От наш най-добър приятел, той се превръща във враг и магнит за мълниите от километри. Същото важи за всички метални предмети по нас. Планинарите знаят, че раниците, които са за излизане в планината, нямат метални халки, а пластмасови.


Мълниите "обичат" тълпите. При буря всяко стадо крави, или пък група приятели в планината е открита мишена. Ако сте голяма група хора, по-добре се разпръснете. Разстоянието е хубаво да е над 1 метър.


На плажа прохладната вода, която обикновено ни спасява от жегата, при буря е способна да ни докара сериозни неприятности. Електричеството и водата се обичат, но ако застанем между тях, това ще има изпепеляващи последици за нас. Добре е да останете в колата, ако сте с такава, тъй като тя е като фарадеев кафез, който може да ни спаси.


В същото време човечеството дължи на мълниите много. Преди време на голф игрище оплешивял голфър е поразен от мълния. Оцелява и за учудване на лекарите впоследствие започва да му расте коса. Оттогава са започнали експерименти, с които се спомага по изкуствен начин с електрошокове да се стимулира растежа на коса.


Отново с помощта на електроимпулси се разбиват камъни в бъбреците и се подпомага задравяването на счупени при травми кости.


И едно доста по-рядко, но отново опасно явление. Ако около нас се появи кълбовидна мълния, съветът е да застанем неподвижно и да я изчакаме да изчезне.